Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recept na žabácký guláš

Ingredience:

1 větší prostranství

1 - 2 kamarádi ochotní poskytnout dřevo

1 statný muž, který vydrží několik hodin guláš míchat

1 větší kotlík

cca 3 kg cibule

pár stroužků česneku

0,5 kg sádla

cca 3 kg hovězí kližky

několik špekáčků

sůl, pepř, sladká a pálivá paprika, majoránka, masox

vařená vejce a cibule na dozdobení a dochucení

1 člověk s fotoaparátem

a to nejdůležitější: parta lidí, která se chce bavit

Postup:

Rozděláme oheň. Do kotlíku vložíme sádlo a cibuli a poprosíme někoho odpovědného (v našem případě Pištu), aby se po celou dobu věnoval míchání pokrmu. Mezitím se bavíme např. chystáním přístřešku proti dešti z donesených plachet (Jirka s Pavlem). Přihlížející mohou mudrovat,  jak to udělat lépe, aniž by se zapojili. Vhodné pouze do doby, než se ti, co něco dělají, naštvou.

p8310012.jpg

 

Na lehce nazlátlou cibulku, do které jsme později vrazili rozšmelcovaný česnek,  nasypeme obojí papriku, necháme rozpustit a přidáme nakrájené maso se špekáčky. Osolíme, opepříme, zasypeme majoránkou. Ve chvílích, kdy maso začne vonět, pečeme zbylé buřty, těšíme se a vítáme nově příchozí. U všech činností se necháme fotografovat, ať máme nějaké vzpomínky.

Ochutnáváme nově přinášené pokrmy. Jako velmi vhodné se k délce přípravy guláše osvědčily: pečené jehněčí, nebo to byl fakt vetřelec? (tvůrce Roman), tvarohový koláč (tvůrce Edita), slaný závin (tvůrce Iva). Vše hojně zapíjíme pivem a lihovinami.

Nejdůležitější  přísadou  je dobrá nálada, zpěv (např. v podání Pavla F.) a smích. Všichni mohou ochutnávat a podávat návrhy, co v guláši ještě chybí (říkejte si co chcete, stejně tam dám jen co budu chtít, tedy až na ten vajgl, co se pokusila přidat Dáša). Počkáme ještě několik půlhodin, až je maso měkké a zahustíme moukou.

p8310100.jpg

 

 

Jako dezert se výborně hodí dort s marcipánovými žabkami (tvůrce Dáša).

Recept jsme použili na rozloučení s prázdninami dne 31. 8. 2012 a díky všem, kdo se zúčastnili, se večer moc pěkně vydařil.

 

Fotografie z akce

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář